Persoanele cele mai periculoase pentru siguranta copiilor sunt cele in care ei au de fapt incredere, cum ar fi parintii, rudele, sau dascalii, arata raportul anual UNICEF, prezentat la Berlin. Abuzurile sexuale sau violenta fizica si verbala sunt amenintari cu care se confrunta milioane de copii in intreaga lume. Bilantul UNICEF, prezentat la Berlin, arata ca intre 20% si 65% dintre elevi, la nivel mondial, au fost sau sunt constant victimele agresiunilor adultilor.

Bataile din partea profesorilor, de pilda, sunt privite de catre autoritati ca o normalitate, ca o metoda fireasca de educare a copiilor, in nu mai putin de 88 de tari. Se intampla in general in zonele sarace, in statele in curs de dezvoltare.

Marta Santos Pais, reprezentantul special al Natiunilor Unite (ONU) pentru probleme de violenta impotriva copiilor, a facut la Berlin un apel catre mai multa implicare politica, dar si din partea societatii civile, in prevenirea maltratarii copiilor, indiferent de natura acesteia.

Educatia, ca preventie

Pe de alta parte, educatia, in special in tarile in curs de dezvoltare, este esentiala “pentru a da incredere copiilor si a-i invata cum sa se apere de astfel de pericole”, au mai precizat la Berlin reprezentantii UNICEF.

“Aproximativ 75 milioane de copii vor sa mearga la scoala, insa nu au cum, pentru ca nu exista scoli suficiente”, a declarat Peter Krämer, presedintele Societatii pentru promovarea democratiei si a drepturilor omului, din Hamburg.

“Acesta a fost motivul, pentru care in 2005 am pus bazele proiectului ‚Scoli pentru Africa‘, in colaborare cu Fundatia Nelson Mandela si cu UNICEF international.” Pana la finele anului 2009, au fost construite cu fonduri obtinute din donatii, pentru acest proiect, 650 de scoli noi in Africa.

In Europa, violenta e mai putin vizibila

In Europa insa, desi violenta fizica este ilegala in scoli, iar situatia s-a schimbat radical, fata de acum 40-50 de ani (in fostele state comuniste, chiar fata de acum 20 de ani), tinerii nu sunt feriti de pericole, mai putin evidente la prima vedere.

Trei sferturi dintre copiii cu varste intre 6 si 17 ani folosesc internetul, in Uniunea Europeana. Mobbing-ul pe internet a devenit o problema din ce in ce mai des intalnita in statele industrializate. Tot in tarile Uniunii Europene, fiecare al treilea copil e atacat verbal online, agresiunile venind deseori din partea unor persoane necunoscute cu care intra in contact.

"Patru din zece copii au acces la materiale pornografice pe internet", a precizat Christian Schneider, presedeintele UNICEF Germania. De cele mai multe ori, mai arata raportul organizatiei, adultii nu sunt informati despre activitatile online ale copiilor si mai ales despre problemele de mobbing cu care se confrunta acestia.

Sursa: Deutsche Welle